top of page

Psoas myalgi


Iliopsoas består av tre muskler: psoas major, psoas minor og iliacus. Sammen utgjør disse musklene den primære hoftebøyeren vår. Muskelen springer ut fra  Det kan forekomme smerter i denne trioen ved akutt overbelastning, sitting i lengre perioder eller ved dysfunksjon av annen muskulatur i rygg- og hofteregion.

Undersøkelse

Din kiropraktor eller fysioterapeut vil ta en grundig sykehistorie og undersøkelse for å identifisere problemet.  Muskelen ligger dypt i mageregionen, men er forholdsvis enkel å lokalisere likevel.

Behadnling

I en stram muskel finner en ofte muskelknuter/triggerpunkter (TrP). Behandling er derfor ofte rettet mot å eliminere disse muskelknutene. Det kan gjøres på mange måter; TrP-massasje, tøyinger, ulike former for nåler (akupunktur, tørrnåling, injeksjoner, osv). Om en mistenker at spenninger i muskelen kommer av beinlengdeforskjeller, kan såler i en eller begge skoene være et godt alternativ. Noen ganger må ikke-ideelle bevegelsesmønster korrigeres, og ofte må en kiropraktor eller manuellterapeut ”låse opp”/justere overgangsleddene i mellom seterygg og korsrygg og brystrygg og korsrygg. Noen av dagliglivets uvaner må også sees på, om en for eksempel må endre sittestilling når en kjører bil.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Smerter forårsaket av iliopsoas-muskelen setter seg ofte  langs med korsryggen og litt opp i brystryggen på den siden muskelen har muskelknuter, men kan også bre seg til lysken, fremside lår og sete. Symptomene er som regel verst etter hvile, f.eks. når en skal stå opp om morgenen.

Årsak

Problemer med iliopsoas-muskelen kan oppstå grunnet akutt overbelastning, eller etter at en har sittet lenge i en  lav stol, med knærne høyt opp. Muskelknuter i iliopsoas-muskelen oppstår ofte sekundært til problemer i andre muskler. Dysfunksjoner i overgangen mellom brystrygg og korsrygg, samt i overgangen mellom korsrygg og seterygg medfølger som regel.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Muskelen skal ikke være aktiv når en ligger på ryggen, og smertelindring kan således oppnås ved å legge seg på ryggen, med bøy i hofte og knær, og fotbladene på gulvet. Om ikke det fungerer, kan en legge seg på siden, i fosterstilling. Behandleren vil være i stand til å instruere deg i tøyning av muskelen.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page