top of page

Kjeve plager

Kjeveplager, også kjent som Temporo Mandibulær Dysfunksjon (TMD) omfatter alle symptomer og problemstillinger som involverer tyggemuskulatur, kjeveleddet og/eller tilhørende strukturer. Studier antyder at rundt 5% av befolkningen søker behandling for TMD, men langt flere har plager.

Undersøkelse

Gjennom en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse, kan man avdekke årsaken til kjeveplagene og finne riktig behandling. Dersom det er behov for henvisning til røntgen, MR eller CT vil en kiropraktor, manuellterapeut eller lege kunne henvise deg til dette. De aller fleste tilfeller av kjeveplager skal i følge dagens retningslinjer i første omgang behandles konservativt.

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Behandling

Vi bruker forskjellige bløtvevs- og bindevevsteknikker, kombinert med tøyning, mobilisering, avspenning, øvelser, råd og veiledning. Samtidig ser vi på helheten, og inkluderer behandling av både nakke, skuldre og midtrygg for å få kjeven til å fungere bedre. I mange tilfeller kan det være nyttig med et tverrfaglig samarbeid med din tannlege. Vi samarbeider også med psykolog, særlig ved kjeveplager grunnet langvarige stress eller mentalt belastende situasjoner.

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

  • Klikkelyder i kjeven

  • Gnissing/biting av tennene (bruxisme)

  • Problemer med å åpne eller lukke munnen

  • Vondt i kjeven, hodet eller ansikt

  • Sliten følelse i kjeven; ofte om morgenen

  • Hodepine

  • Nakkesmerter

  • Svimmelhet

  • Tannsmerter

  • Bihulesmerter

  • Dotter i ørene

  • Øresus/tinnitus

Årsak

Årsaken til TMD er gjerne sammensatt og det er flere forhold som kan føre til plager.

Negativt stress, tanngnissing, tungepressing, nakkeplager og dårlig kroppsholdning er typiske i denne sammenhengen. I tillegg kan genetiske faktorer, sosiale forhold og psykisk helse spille inn.

I sjeldne tilfeller kan kjeveplagene skyldes annen sykdom, som for eksempel revmatisme eller trigeminusnevralgi. TMD kan også forekomme etter en ulykke, for eksempel i forbindelse med en nakkesleng eller slag mot hodet eller haken.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

De fleste kjeveplager er relatert til muskulære spenninger. Avspenning er derfor viktig – forsøk å puste med magen, la tungen hvile, og unngå biting av tenner. Om du opplever gnissing (bruxisme) eller biting på natten, kan det hjelpe med bittskinne som du kan få gjennom tannlegen. Å jobbe for bedre og dypere søvn vil også være forebyggende.

 

I den akutte fasen, kan det være lindrende med is over smerteområdet (Ca. 10 minutter en gang hver time). Det kan være hensiktsmessig å unngå hard mat og tyggegummi en periode. Din behandler kan også instruere i en rekke øvelser, både for å bedre funksjon og for å forebygge.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page