top of page

Plantar fascitt

Plantarfasciitt kommer av ordene «plantar» som refererer til fotsålen, «fascia» som stammer fra latin og betyr bindevevshinne og «-itt» som betyr betennelse. Med andre ord så er plantarfasciitt en betennelse i bindevevshinnen på fotens underside.

Undersøkelse

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at plantar fascien blir overbelastet. Vi foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt. Diagnosen kan stort sett stilles ved en klinisk undersøkelse, men av og til er bildediagnostikk nødvendig. Plantar fascitt kan sees på diagnostisk ultralyd eller MR-undersøkelse. Hælspore kan man også se på vanlige røntgenbilder.

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Behandling

Ved akutte tilfeller kan plantar fascitt behandles ved at du avkjøler og avlaster foten. Har smertene vært der i flere uker så anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling.

Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten fra plantar fascitt og gi foten støtte og redusere trykk.

Plantar fascitt kan også behandles med bløtvevsteknikker. Noen klinikker tar i bruk instrument assistert bløtvevsmobilisering (IABM), trykkbølge og andre bindevevsteknikker.

Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Plantar fascitt kan føles som skarpe knivstikk på undersiden av hælen. Det er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund. Hvis man står eller går lenge, kan smerten kjennes mer som verking under foten, som kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av helen. Plantar fascitt kan i intensitet spenne seg fra en irriterende verk du merker når du reiser deg til smerter som er så ille at du ikke kan gå.

Årsak

Overtråkk skjer vanligvis ved at man lander på utsiden av foten slik at den vries innover. Dette kalles et inversjonstraume og skaden vil da sees på utsiden av foten. 85 % av alle ankelsskader er et inversjonstraume. Dersom ankelen vris utover (eversjonstraumer), fører dette oftest til skade på leddbåndene på innsiden av ankelleddet.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

  • Avkjøling og avlasting.

  • Støtdempende innlegg i hælen.

  • Sørge for tilpassede sko.

  • Tøye og strekke muskulaturen i bakside legg.

  • Gå på tærne kan i noen tilfeller avlaste.

  • Unngå jogging eller lange gåturer på hardt underlag. Alternativt trening som å sykle eller svømme anbefales.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page