top of page

Bekkenløsning

Alle gravide opplever naturlige forandringer i kroppen. Hormonelle forandringer påvirker leddbåndene blant annet rundt bekkenet for å klargjøre bekkenet til fødsel. Dette er normale påvirkninger, og skal vanligvis ikke gjøre vondt. Fagmiljøet rundt bekkenleddsmerter ønsker å gå bort fra diagnosen bekkenløsning. Dette er fordi ordet i seg selv kan være misvisende, og det er kun små bevegelser i bekkenleddene.

Undersøkelse

En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse. I de fleste tilfellene er dette tilstrekkelig for å sette riktig diagnose og en individuelt tilpasset oppfølging. Vanligvis anbefales ikke bildediagnostikk, men hvis plagene er vedvarende også etter fødselen, kan det være aktuelt med bildediagnostisk undersøkelse av bekkenledd og hofter.

Behadnling

Forskning har vist at spesifikke stabiliserende øvelser for bekkenet og mobilisering av bekkenledd kan virke smertedempende. Behandlingen har som formål å bedre holdningen, optimalisere bevegelsesmønsteret og øke bekkenstabiliteten. Kiropraktisk behandling, massasje, og akupunktur kan redusere smerten, samt bidra til å opprettholde optimal funksjon og stabilitet i bekkenet. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av bekkensmertenes varighet. Din behandler har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Bekkenleddsmerter hos gravide kan forverres ved mye belastning. Bekkenleddsmerter kan være lokalisert bak i iliosakralleddene og-/eller i symfysen fortil. Smertene kan stråle ut til lysken, seteregionen eller ned i bena. Typiske symptomer kan være smerte ved å gå, enkelte utvikler vraltende gange, snu seg i seng, sitte, løfte, bære m.fl. Smertene tiltar ofte i løpet av dagen og lindres ved ro. Smertene kan for enkelte være invalidiserende og en utfordring i hverdagen.

Årsak

Tyngdepunktet endres gjennom svangerskapet, vekten øker og den motoriske kontrollen endres. Asymmetrisk «fjæring»  i bekkenleddene, endret bevegelsesmønster og mangelfull stabilitet av bekkenleddene kan gi smerter i bekkenet.

Under svangerskapet frigjøres også hormonet relaxin som gjør leddbåndene i bekkenet mer elastiske. Fysiske belastninger og endring av bevegelsesmønsteret kan bidra til å forverre smertene. Psykiske belastninger som stress og bekymring kan også påvirke muskulatur og spenningsnivå i kroppen.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Du kan gjøre mye selv for å minske bekkenplagene dine. Først og fremst er det viktig å unngå aktiviteter som gir smerte. Jevn belastning på begge ben er viktig. Stå med tyngden jevnt fordelt på begge ben og gjerne med vekten litt fortil på føttene. Da er det lettere å spenne av i setemuskulatur. Gå med normal skrittlengde. Gå heller sakte og normalt, enn å gå raskt med anspent gange. Unngå å stive av i muskulaturen med “museskritt” eller “vraltende” gange. Å sitte med kryssede bein kan for enkelte være provoserende dersom man har bekkenleddsmerter. Det er også viktig å bære riktig, bruk av ryggsekk kan anbefales.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page