top of page

Piriformis syndrom


Iliopsoas består av tre muskler: psoas major, psoas minor og iliacus. Sammen utgjør disse musklene den primære hoftebøyeren vår. Muskelen springer ut fra  Det kan forekomme smerter i denne trioen ved akutt overbelastning, sitting i lengre perioder eller ved dysfunksjon av annen muskulatur i rygg- og hofteregion.

Undersøkelse

Din kiropraktor vil ta en grundig sykehistorie og undersøkelse for å identifisere problemet. Muskelen ligger dypt i seteregionen, men er forholdsvis enkel å lokalisere likevel. Din behandler vil merke om muskelen er stram og har muskelknuter. Mulig beinlengdeforskjell må adresseres og en må finne ut om bekkenleddet er låst.

Behadnling

I en stram muskel finner en ofte muskelknuter/triggerpunkter (TrP). Behandling er derfor ofte rettet mot å eliminere disse muskelknutene. Det kan gjøres på mange måter; TrP-massasje, tøyinger, ulike former for nåler (akupunktur, tørrnåling, injeksjoner, osv). Om en mistenker at spenninger i muskelen kommer av beinlengdeforskjeller, kan såler i en eller begge skoene være et godt alternativ. Noen ganger må ikke-ideelle bevegelsesmønster korrigeres, og ofte må en kiropraktor eller manuellterapeut ”låse opp”/justere overgangsleddene i mellom seterygg og korsrygg og brystrygg og korsrygg. Noen av dagliglivets uvaner må også sees på, om en for eksempel må endre sittestilling når en kjører bil.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Symptomer på piriformis-syndrom kan komme både av muskelen selv, av isjiasnerven som den presser på, av blodårer som blir presset på, og av dysfunksjon i iliosakralleddet (”bekkenleddet”). Smerter finner en som regel både i korsrygg, seteregionen og baksiden av låret, og smertene blir ofte forverret av å stå, sitte og gå.

Årsak

Årsakene til et piriformis-syndrom er mange, og kommer blant annet av at isjiasnerven som regel passerer mellom denne muskelen og en skjelettstruktur i bekkenet. Hos noen passerer isjiasnerven gjennom muskelen. Når muskelen får et økt spenningsnivå, kan den presse på isjiasnerven og gi smerteutstråling nedover lår, legg og fotblad. Muskelen kan bli akutt overbelastet under aktivitet. Muskelen kan også bli overbelastet når underekstremiteten blir satt i ikke-ideelle posisjoner over lengre tid, som for eksempel bred beinstilling når en kjører bil. Merk at triggerpunkter i piriformis-muskelen og andre setemuskler også kan gi beinsmerter, uten at isjiasnerven er involvert.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Muskelen skal ikke være aktiv når en ligger på ryggen, og smertelindring kan således oppnås ved å legge seg på ryggen, med bøy i hofte og knær, og fotbladene på gulvet. Om ikke det fungerer, kan en legge seg på siden, i fosterstilling. Behandleren vil være i stand til å instruere deg i tøyning av muskelen.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page