top of page

Akutte nakkesmerter

Akutte nakkesmerter er en vanlig tilstand som sees av behandlere innenfor nerve, muskel og skjelettlidelser. Selv om akutte nakkesmerter som oftest er ufarlige, er de ofte veldig smertefulle og kan føre til at pasienten blir redd og engstelig.

Undersøkelse

Din behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og undersøkelse for å finne årsaken til de akutte nakkesmertene og vil deretter finne riktige behandlingstiltak. Om videre undersøkelse er nødvendig kan lege, kiropraktor eller manuellterapeut henvise til røntgen, MR/CT eller til spesialist.

Symptomer

 • Nakken låser seg plutselig og blir stiv og smertefull

 • Kan våkne med kink om morgenen

 • Smerten sitter ofte i et bestemt punkt i nakken

 • Hodet holdes på skakke for å unngå smerten

 • Vanskelig å dreie på hodet eller se til siden uten å samtidig snu hele kroppen

 • Smertene kan være intense, – umulig å løfte hodet uten å hjelpe til med armene

 • Smertene forverres gjerne i løpet av første 1-2 dager for så å bli gradvis bedre

 • Smertene kan strekke seg fra nakken og nedover i armen

 • Noen blir raskt bra. men hos andre kan stivheten vedvare i uker og måneder

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Behadnling

Avhengig av smerte og grad av funksjonsnedsettelse vil behandling tilpasses den enkelte pasient. I mange tilfeller har manipulasjonsbehandling av kiropraktor eller manuellterapeut god effekt på akutte nakkesmerter. Tøyning, bløtvevsbehandling og akupunktur er også i mange tilfeller effektivt. Behandlingen er som regel ikke vond og man ser ofte raskt forbedringer av smerte og funksjon i nakken.

Årsak

Akutte nakkesmerter oppstår i de fleste tilfellende tilsynelatende uten noen kjent ytre årsak. Smertene kan for eksempel komme ved en enkelt bevegelse eller vi kan våkne med en akutt nakkekink. Disse hendelsene kan ha en underliggende årsak som har oppstått over tid og skapt feilfunksjon i ledd og muskler i nakken. Ugunstige arbeidsstillinger i jobben, ensidig statisk arbeidsbelastning, stress, feil sovestilling, dårlig syn, trekk; spesielt fra den ene siden, feil løfteteknikk med mer er noen eksempler.

 

Akutte nakkesmerter kan også komme i forbindelse med ytre hendelser som påkjørsel, fall eller lignende. Dette kalles nakkesleng eller whiplash. Avhengig av type skade vil det i disse tilfellene være viktig å utelukke skade på ledd, leddbånd eller andre strukturer. Det har vist seg at det å komme tidlig i gang med øvelser og behandling som tar sikte på å gjenopprette normal funksjon og bevegelighet er avgjørende for å hindre langvarig plager etter en nakkeslengskade.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

 • Kuldepakninger kan gi lindring og dempe betennelsesreaksjonen i ledd og muskler

 • Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger, gjerne liggende noen ganger i løpet av dagen slik at nakkemusklene får slappet av

 • Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig selv om det gjør vondt

 • Smertestillende medisiner kan dempe smertene slik at man kan bevege seg friere

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page