Bekkenløsning og bekkenlåsning

Bekkenet består av et haleben og tre bevegelige bekkenledd som danner en ring. Sammen er dette en slags grunnmur for en bevegelig korsrygg. Uansett hva man skal foreta seg er bekkenet i bruk på en eller annen måte.

Bekkenløsning og smerter i bekkenleddet er den hyppigste årsaken til sykemelding i svangerskapet. Under en graviditet får bekken og rygg nye påkjenninger, i form av rask vektøkning på forsiden av kroppen og store hormonforandringer som påvirker kroppen på mange måter Den voksende livmoren er en stor muskel som er forankret i bekkenet ved hjelp av leddbånd.

Når et bekkenledd er låst, må de andre jobbe overtid. Både for mye og for lite bevegelse kan gi smerter, irritasjon på nerver, muskelspenninger og feilbelastning. Smerten kan sitte bak i bekkenet, foran i symfysen, i lysken, i hoftene, eller på en side av bekkenet.

«Bekkenleddsmerter» er ofte ett begrep som brukes når den gravide opplever bekkenløsningen som et smertefullt problem. Da har hun gjerne gangvansker og smerter lokalisert over bekkenleddene. Ca 15% av gravide her i Norge rapporterer å ha bekkenleddsmerter i siste del av svangerskapet.

En kiropraktor kan fortelle deg om du har en bekkenløsning eller bekkenlåsning, og gi råd om hvilke tiltak du kan gjøre for å få et best mulig svangerskap.

Kan behandles med: