top of page

Artrose korsrygg

Artrose av korsryggen kan være smertefullt og man kan føle seg stiv, men mange har artrose uten symptomer. Hos Ka klinikken har vi bl.a Kiropraktor og akupunktør som kan hjelpe deg med å redusere smerte, bedre funksjon og komme i gang med riktigere belastning.

 

Artrose kalles også osteoartrose, degenerativ ledelse, spondylose eller slitasjegikt. Uttalt artrose gir nødvendigvis ikke kraftigere symptomer enn lite utviklet artrose. Symptomene er individuelle. Artrose rammer flest over 60 år.

Undersøkelse

Hos KA klinikken foretar en Kiropraktor en grundig anamnese og klinisk undersøkelse. Det er viktig å evaluere funksjonen til nerve-, muskel-, skjelettsystemet. Dette gjøres bl. a. gjennom ortopediske tester og funksjonstester. Livskvalitet, daglig aktivitet og mål for behandlingen må inkluderes. Noen ganger blir det tatt røntgenologiske undersøkelser av pasienten, for å fastslå graden av artrose.

pexels-yan-krukov-5793653.jpg

Behandling

Behandling foretas primært av kiropraktor og-/ eller fysioterapeut. Behandlingen går først og fremst ut på å forbedre funksjonen i det affekterte området. Nedsatt funksjon er trolig en viktig årsak til artrose. For å forbedre funksjonen i leddet, kan kiropraktoren / manuellterapeuten benytte seg av leddkorreksjon, også kalt manipulasjon eller mobilisering. I tillegg benytter kiropraktoren og fysioterapeuten traksjonsbehandling og vanlig bløtdelsbehandling. Akupunktur har generelt en god effekt på smerter, og flere studier har vist at det også er effektivt på smerter ved artrose. Ved å redusere smerten er det også lettere å komme i gang med andre tiltak som f.eks trening.

 

Det finnes ingen medikamenter som har god effekt på artrose. Kortisonbehandling er ikke anbefalt.

Studier viser at trening er svært viktig for pasienter med korsryggartrose. Det er bred enighet blant behandlere som driver med rehabilitering, at trening gir god effekt både på symptomer og funksjon i affekterte ledd. Det er imidlertid viktig at øvelser blir vist og kontrollert av autorisert fagpersonale (kiropraktor) som har kunnskap og erfaring med dette. Øvelsene kan gjøres i grupper, eller som egentrening. Sammen med treningsveiledning, gis råd om avlastning ved akutte episoder og sirkulasjonsfremmende tiltak ved langvarige plager.

Symptomer

De vanligste symptomene er stivhet, smerte og funksjonsnedsettelse. Symptomene ved artrose kommer oftest gradvis, særlig smerter ved bevegelser. Korsryggartrose kan både gi smerter med fremoverbøy og når man retter opp ryggen. Nattesmerter kan forekomme.

 

Smertene kommer ikke alltid fra selve artrosen. Artrose vil påvirke muskulaturen, som kan bli stram og forsterke smertene. Andre får spenninger i leddkapselen, irritasjon av mellomvirvelskiven eller irritasjon av nerverøtter.

Enkelte med uttalt artrose kan utvikle spinal stenose. Spinal stenose er forsnevring av ryggmargskanalen slik at ryggmargen og nerverøttene får reduserte plassforhold. Dette kan gi alt fra fra milde korsryggsmerter til invalidiserende smerter i rygg og ben. Typisk blir smertene verre når man går.

Årsak

Artrose skyldes feilbelastning av ryggen over tid. På røntgen kan man observere en ujevn leddbrusk, lavere bruskskive, påleiringer langs kanten av virvlen og bueleddene og i noen tilfeller trangere forhold for nerverøttene. Tidligere rammet artrose mest manuelle, harde yrker, men nå er artrose av korsryggen vel så vanlig grunnet FOR LITE bevegelse og mye stillesitting.

 

Enkelte er mer disponert for artrose enn andre, blant annet gjennom genetikk. Overvekt er også en faktor som øker risikoen for å utvikle korsryggsartrose.
Artrose er ikke synlig på blodprøver. Artrose påvirker ikke blodsenkning (SR) eller blodprosent.

pexels-yan-krukov-5793989.jpg
pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page