top of page

Rygg prolaps

Mellomvirvelskivene ligger mellom ryggvirvlene gjennom hele ryggraden. Disse består av ytre ringer av hard brusk samt et mykere kjernemateriale. Hvis de ytre ringene sprekker, kan det myke kjernematerialet presses ut. Da oppstår det et prolaps.

Undersøkelse

En kiropraktor vil ut i fra sykehistorie og undersøkelse ha grunnlag for å kunne stille riktig diagnose. En kiropraktor undersøker muskelkraft, reflekser og førlighet i huden, samt andre nevrologiske tester for å kartlegge omfanget av et prolaps. I noen tilfeller vil man også supplere med bildediagnostikk, oftest MR. I senere år har det vist seg at veldig mange har prolaps uten å ha symptomer, så den kliniske presentasjonen er ofte mye viktigere enn bildediagnostikk for å diagnostisere prolaps. Ved pareser/krafttap/drop fot henvises prolaps-pasienter snarlig til ortopedisk/nevrokirurgisk vurdering. I svært sjeldne tilfeller kan et prolaps trykke på den nederste delen av ryggmargen (cauda equina syndrom). Dette gir nedsatt kontroll over vannlating og avføring, og man får normalt nedsatt følelse i området på innsiden av lårene. Dette er et medisinsk nødstilfelle og må opereres snarest.

Behandling

Prolaps behandles primært med trening, traksjonsbehandling hos kiropraktor og muskelavslappende teknikker. De fleste prolaps-pasienter føler normalt stor bedring med denne type behandling etter 4-6 uker. Ryggsmerter forårsaket av et prolaps, uten utstråling til bein, blir sjelden bedre av operasjon og forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultater enn operativ behandling på sikt. Kiropraktorer, på lik linje med leger, kan henvise pasienter til sykehus eller legespesialister hvis man ønsker en vurdering for mulig prolapsoperasjon.

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og ledd, går ut mellom ryggvirvlene. Et prolaps kan føre til press på disse nervene og gi symptomer ut i bena i form av smerte, nummenhet og nedsatt kraft. Nøyaktig hvilke plager du får, og hvor plagene merkes, kommer an på hvilken nerve som kommer i klem.

Årsak

For de fleste kommer smertene plutselig og nærmest uten forvarsel, men oftest oppstår et prolaps som et resultat av en langvarig prosess. Man får veldig sjeldent et prolaps i en ellers sunn skive. Prolaps kan skyldes slitasjeforandringer, men trolig er arvelig disponering den viktigste enkeltfaktoren, sammen med livsstilrelaterte årsaker. Mistrivsel i jobbsituasjonen kan også være en medvirkende årsak.

Slitasjeforandringer kan for eksempel skyldes tunge løft, ensformig/statisk sittestilling/arbeid, og lite trening. Belastningene gjør skiven delvis mer og mer slitt, til den til slutt ikke tåler mer. Da kan ellers enkle bevegelser som å bøye seg ned til gulvet, vri overkroppen eller hoste være nok til å utløse smerte.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske over tid. I perioden når man sliter med mye smerter er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter. Det er vanlig at denne lidelsen gir mest symptomer når man sitter lenge, mens normale aktiviteter kan redusere ryggsmertene. Det er viktig å komme seg raskt i aktivitet når man har fått et prolaps, da dette vil myke opp ledd og aktivere rygg- og magemuskulaturen. Unngå tunge løft samt anstrengende bøyning- og vridningsbevegelser. For noen kan avkjøling med ispose lindre smertene. Det er lurt å lytte til kroppens beskjed. Det som gjør vondt bør unngås, men man bør holde seg i bevegelse opp til smertenivå.​

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page