top of page

Thoracic Outlet Syndrom

Thoracic outlet syndrom er den engelske betegnelsen på et trangt område mellom nakken og skulderen og mellom øverste ribbeinet og kragebeinet. Kompresjonen er lokalisert til åpningen som dannes av kragebenet, første ribben og halsmuskulaturen. Skade under senen til den store brystmuskelen som er festet til kragebenet i skulderregionens fremside er også mulig. TOS gir hovedsakelig utfall i skulder, arm og hånd.

Undersøkelse

Det kan være mange årsaker til symptomer i nakke/arm, så det kan være lurt å starte hos en primærkontakt, f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut. Undersøkelsen vil involvere ortopediske tester, vurdering av nervefunksjon, vaskulære forhold samt biomekanisk undersøkelse av muskel- og skjelletapparatet. Dersom det er usikkerhet med hensyn til diagnose vil man supplere med relevant radiologisk undersøkelse (røntgen, MR eller Ultralyd) for å påvise/utelukke andre tilstander. Ved mistanke til alvorlig patologi vil utredningen fortsette hos relevant spesialist. Kiropraktoren og manuellterapeuten har henvisningsrett til radiologisk undersøkelse og spesialist.

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Behandling

Behandlingen rettes inn mot årsak og vil variere.

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Smerter, nummenhet, prikking og tyngdefølelse i den involverte armen er de vanlige symptomene. Symptomene er ofte vage og generaliserte - ubehaget oppleves i hele armen. Nakkesmerter og hodepine foreligger ofte samtidig.

Hva kan du gjøre selv?

  • Tøyning forsiktig på nakke/halsmuskulatur kan virke lindrende

  • Ispose på det smertefulle området kan virke lindrende (10 min per time)

  • Prøve betennelsesdempende medikamenter

Når bør du oppsøke en behandler

Dersom du har problemer med å være i jobb, være aktiv eller opplever at plagene din  preger deg betydelig kan det være hensiktsmessig med en konsultasjon.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page