top of page

Nakke prolaps

En nakkeprolaps er når materie fra skiven mellom hver nakkevirvel buker utenfor ryggraden. Dette skjer i varierende grad, man kan ha en liten del av skiven bukende ut fra ryggraden eller man kan ha en mer betydelig del. Dersom skivematerialet presser mot en nerverot kalles det en prolaps med nerverotsaffeksjon.

 

Prolaps, både i rygg og nakke, er i stor grad en normaltilstand og man kan ha opptil flere prolapser i hele ryggen uten at man merker noe til det. Det kan derimot også være meget smertefullt, spesielt hvis prolapsen presser mot en nerverot.

Undersøkelse

Behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Behandleren vil undersøke bevegeligheten i nakken, følesansen i alle deler av armene og muskelkraften ved ulike bevegelser i skulderledd, albuledd og håndledd. I tillegg utføres det ortopediske tester. Ved hjelp av sykehistorie, undersøkelsene og symptomene som pasienten har, vil behandleren kunne stille diagnosen med ganske høy sannsynlighet. I noen tilfeller er det hensiktsmessig å ta et MR bilde av nakken, men dette er oftest ikke nødvendig.

Behadnling

Majoriteten av prolapser i nakken trenger ikke operasjon og kan behandles konservativt. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av smertens varighet og utbredelse. Anbefalte bevegelser, traksjon, manipulasjonsbehandling og reseptfrie smertestillende medikamenter er noen av tiltakene som blir vurdert.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

En nakkeprolaps kan gi utslag for smerter, nummenhet eller svakhet i nakke, skulder, armer, bryst og hender. I sjeldne tilfeller kan midtstilt nakke prolaps føre til svakhet og prikking i andre deler av kroppen, inkludert beina. Nedsatt funksjon og bevegelse av nakke er vanlig.

Årsak

Prolaps i nakken oppstår som regel over tid. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som beholder fleksibiliteten i nakken. En nakke prolaps kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven. Den gelelignende vesken som er sentrert i skiven kan da gli ut av riften og lage en prolaps. Nakkeprolaps er mer vanlig hvis det er familiær disposisjon eller hvis pasienten røyker.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Forskning viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. I den akutte fasen er det lurt å prøve og unngå store løft og krevende fysisk aktivitet. En prolaps skaper ofte betennelsesreaksjoner i området. Du kan gjerne prøve å ise ned 15 minutter om gangen for en smertelindrende effekt. Reseptfrie smertestillende medikamenter kan også bli brukt i den akutte fasen. Ved kraftige smerter anbefales kontakt med fastlegen for smertelindring.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page