top of page

Hjernerystelse (Post commotio syndrom)

Hjernerystelse, eller post-commotio syndrom, er en relativt vanlig følgetilstand til en hjerneskade/hjernerystelse etter en ulykke. Post betyr etter og commotio betyr hjernerystelse. Post-commotio syndrom, kronisk hjernerystelse syndrom, er ikke en livstruende tilstand men kan være svært ødeleggende for livskvaliteten på flere måter

Symptomer

 • Hodepine

 • Svimmelhet

 • Utmattelse

 • Irritabilitet

 • Angst

 • Søvnløshet

 • Tap av konsentrasjon og hukommelse

 • Ringer i ørene

 • Uklart syn

 • Støy- og lysfølsomhet

 • Sjelden, reduksjon i smak og lukt

Untitled design-8.png

Behandling

Pasienter med kronisk hjernerystelse syndrom, post-commotio syndrom, har behov for skreddersydd behandlingsprogram som involverer blant annet multisensorisk rehabilitering. Multisensorisk eller multimodal rehabilitering betyr at en stimulerer flere sanseorgan for å rehabilitere funksjonen til hjernen.

Dette innebærer at en for eksempel kan bruke øvelser som tradisjonelt er laget for behandling av pasienter som lider av svimmelhet i kombinasjon med øvelser som tradisjonelt er laget for pasienter som lider av konsentrasjons vansker, lese- og lære-vansker. På denne måten kan en rehabilitere bestemte deler av hjernen og nervesystemets som er involvert i balanse og koordinasjon, og deler av hjernen som er involvert i kognitive funksjoner som konsentrasjon, innlæring og lesing.

krystallsyken-behandling-640px-1.jpg

Diagnose og prognose

Undersøkelse

Undersøkelsen for å bekrefte krystallsyke er en manøver hvor terapeut eller lege beveger hodet i noen spesifikke posisjoner. Dette gjøres for å se om det fremprovoserer svimmelheten en kort periode, samtidig som en observerer hvordan øynene beveger seg under anfallet. Disse ufrivillige øyebevegelsene kalles nystagmus og kan hjelpe til å spesifisere hvor i balanseorganet problemet sitter.

 

Samtidig vil det bli utført tester for å utelukke andre årsaker til svimmelhet, som eksempelvis slag eller virus på balansenerven.

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Prognose

Post-commotio syndrom symptomer oppstår hos de fleste i løpet av de første syv til 10 dagene og går over innen tre måneder. Noen ganger kan de vedvare i et år eller mer.

pexels-yan-krukov-5793802.jpg

Når bør du oppsøke en behandler

Se en lege hvis du opplever en hodeskade som er alvorlig nok til å forårsake forvirring eller hukommelsestap - selv om du aldri mistet bevisstheten.

 

Hvis en hjernerystelse oppstår mens du spiller en sport, ikke gå tilbake i spillet. Søk legehjelp slik at du ikke risikerer å forverre skaden.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

Hva kan man gjøre selv?

Den umiddelbare behandlingen for personer med hjernerystelse er hvile og overvåking de første 24-48 timene. Første natten er det viktig at personen vekkes 1 gang hver 2-3 time og stilles spørsmål som for eksempel navn, fødselsdato og hvor de bor for å teste bevissthet.

bottom of page