top of page

Metatarsalgi

Metatarsal-bena er de 5 bena vi har i mellomfoten – de forbinder ankelbena med tåbena. Algi kommer av latin og betyr smerte. Metatarsalgi refererer med andre ord til smerter i mellomfoten.

Undersøkelse

På KA klinikken vil vår kiropraktorer kunne diagnostisere metatarsalgi igjennom en grundig undersøkelse av foten og ankelens ledd, muskler og sener. Det er også viktig å se på problemet helhetlig, og undersøkelse av funksjon og stabilitet i korsrygg, hofte og kne er veldig viktig for å få enda bedre forståelse av hva som kan være årsaken til pasientens plager. Undersøkelsen vil bidra til å identifisere hvilke strukturer som er påvirket av skaden, og hvilke muskler som er stramme eller svake

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Behandling

Ved akutte tilfeller kan metatarsalgi behandles ved at du avkjøler og avlaster foten. Har smertene vært der i flere uker så anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling.

Såler: Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten under tåballen og gi foten støtte og redusere trykk.

Bløtvevsteknikker: Noen klinikker tar i bruk instrument assistert bløtvevsmobilisering (IABM), trykkbølge eller andre muskel- og bindevevsteknikker.

Manipulasjon: Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Smerter eller verking på over- eller undersiden av forfoten/tåballen når man står og ved gange, smertelette ved avlastning.

Årsak

I en normal fot bærer forfoten ca. 1/3 av kroppens vekt. Når forfoten overbelastes flates den fremre fotbuen/tverrbuen ut og dette fører til et stort press på undersiden av de midterste tåleddene. Dette kan skje på grunn av:

 

  • Lav fremre fotbue/tverrbue: Har tverrbuen falt, fører det til for mye press på undersiden av foten og tåleddene får økt belastning og en irritasjon oppstår.

  • Høye heler: En 5 cm høy hæl øker trykket på forfoten med ca. 50 %.

  • Høy lengdebue: Ofte sett sammen med hyperekstensjon av tærne, forårsaket av ubalanse i muskulaturen i foten som da fører til at tærne ikke bærer vekt. Vekten kommer på leddene mellom midtfoten og tærne som fører til metatarsalgi.

Hva kan du gjøre selv?

  • Tåballen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig.

  • Trening: Styrking av musklene i tverrbuen kan hjelpe til med å avlaste bindevevet under foten og å holde tverrbuen oppe.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg
pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page