top of page

Akutte korsrygg smerter

Akutt vondt i korsryggen er en smertefull men ufarlig tilstand. Denne type episoder er også kjent som hekseskudd, kink og lumbago. Korsryggsmerte er den vanligste plagen i nerve-, muskel- og skjelettsystemet, og samfunnets dyreste enkeltlidelse.

Årsak

Det er sjelden en enkelt årsak til korsryggsmerter. Studier påpeker genetiske og livsstil relaterte årsaker til korsryggsmerter. Underliggende årsaker kan altså være arv/miljø, stress, mistrivsel på jobb, inaktivitet og  overvekt. Årsaker til at de akutte smertene utløses kan f.eks være mye løfting, vridning, ensformig arbeid og helkroppsvibrasjon. Samspillet mellom ryggvirvlene, leddbånd, muskulatur og nerver blir akutt forstyrret og nærliggende muskulatur kan krampe seg. Dette igjen fører til nedsatt funksjon og bevegelighet.

Behadnling

De nasjonale tverrfaglige retningslinjene for akutte korsryggsmerter har sett på forskningen for denne tilstanden, og anbefaler variert aktivitet/ bevegelse, manipulasjonsbehandling og reseptfrie smertestillende medikamenter. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av ryggsmertens varighet. Din behandler hos KA klinikken har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

pexels-yan-krukov-5793981.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Ved akutte smerter er det ofte mest vondt etter langvarig sitting/ligging og når man da skal komme i gang igjen. Det er ofte vondt å bøye seg framover eller rette seg opp når man reiser seg. Det er mange strukturer i og rundt ryggsøylen som antas å kunne gi opphav til nokså identiske smerter: mellomvirvelskiver, fasettledd, muskulatur og muskelfester. Det er ikke uvanlig med assosierte symptomer som smerter ut i flankene, ned i sete- og hoftepartiet samt ned i beina. Som regel blir ryggsmertene og stivheten mindre når man beveger seg.

Forebygging

  • Hold deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet

  • En halvtimes dagligtur, helst på variert og mykt underlag, smører ryggen

  • Aktiviteter som gange, sykling eller svømming gjør godt for hele kroppen

  • Varierer arbeidsstillingen. Den beste stillingen er den neste

  • Søk trivsel rundt egenarbeids- og livssituasjon

pexels-yan-krukov-5794046.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri. For å dempe smertene kan det være godt å legge seg på en flat ispose i 15 minutter av gangen. Du kan ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smerter i akuttfasen.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page