top of page

Kjeve artrose

Det kan oppstå slitasjeforandringer (artrose) i kjeveleddene i likhet med andre ledd. Det er primært leddbrusken som blir rammet. Når leddbrusken slites ned fører dette til dårligere funksjon i kjeveleddene.

Undersøkelse

En behandler med erfaring med behandling av kjeveleddsplager vil kunne diagnostisere kjeveleddsartrose basert på sykehistorie og undersøkelse. Dersom det er behov kan man også kunne henvise til røntgen, MR eller CT som en del av vurderingen.

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Behandling

Det er flere måter å behandle kjeveleddsartrose og dets relaterte plager. Man er enig om at man først bør forsøke reversible behandlingsformer (konservativ behandling som for eksempel smertestillende, betennelsesdempende, kiropraktisk/fysioterapeutisk tilnærming) før man går videre til ikkereversibel behandling (kirurgi.)
Din behandler hos Ka klinikken har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Kjeveleddsartrose kan føre til asymmetriske hevelser, karakteristiske knase- eller klikkelyder, redusert bevegelighet, og av og til låst kjeve. Det er også vanlig med smerter og tilhørende stivhet i kjeven. Symptomene kan variere i stor grad fra person til person. Over lengre tid kan kjeveleddsartrose føre til ansiktssmerter, deformitet og redusert funksjon.

Årsak

​Det kan oppstå slitasjeforandringer (artrose) i kjeveleddene i likhet med andre ledd. Det er primært leddbrusken som blir rammet. Når leddbrusken slites ned fører dette til dårligere funksjon i kjeveleddene. Slitasjen er som regel et resultat av leddpåkjenninger gjennom et langt liv. Man kan også utvikle slitasje som følge av sykdom eller skade.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du opplever smerter i kjeven eller området rundt kan man først forsøke å ise ned området. Bruk en ispose eller en pose frosne erter, legg den i et kjøkkenhåndkle og kjøl så ned området der det gjør vondt. Du kan ise ned området i ca. 10 minutter. Du kan også forsøke reseptfrie smertestillende medikamenter som f.eks. paracet eller ibux.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page