top of page

Runner knees 

Løpe-kne/Runner’s knee har fått navnet sitt fordi denne tilstanden er hyppig forekommende hos langdistanseløpere. Tilstanden oppstår når det kraftige senedraget på utsiden av låret irriteres over knokkelen på lårbenets ytre del ved kneet, noe som ofte gjør det umulig å fortsette å løpe uten smerter.

Undersøkelse

Diagnosen stilles etter sykehistorie og en grundig funksjonell undersøkelse. Vurdering av fottøy, treningsbelastning, fotstilling og funksjonell vurdering i forhold til belastningsmønster er viktig å kartlegge. MR eller ultralydundersøkelse kan være et supplement til den kliniske undersøkelsen. Denne type undersøkelse gjør at vi kan stille en mere presis diagnose og lokalisere problemområdet nøyaktig, noe som vil gjøre at behandlingene blir mer spesifikk.

Behandling

I starten er behandlingen rettet mot å dempe den akutte irritasjonen i senen, avlastning og hvile er nødvendig. Eliminering av ytre faktorer som kan være utløsende  til at tilstanden har oppstått er viktig. Korreksjon av eventuelle akseavvik i ankel, fotstilling og funksjonell trening av stabilitet i mage/rygg, hofte og kne er viktig for å forbedre belastningsmønsteret. Tøyning av ytre lårmuskel, setemuskulatur og av senedraget i låret er viktig. Ved mer langvarige tilfeller vil ofte trykkbølgebehandling være en effektiv behandlingsmetode. Prognosen for å bli bra ved løpe-kne er god forutsatt at normal bevegelighet, styrke og funksjon gjenvinnes før man er tilbake i full trening.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

De primære symptomene er aktivitetsrelaterte smerter svarende til ytre del av lårbenet like ovenfor kneleddet. Ofte vil smertene avta litt etter at man blir varm, men så øker smertene på i etterkant av trening. Man kan i noen tilfeller kjenne en krepitasjon / ”knitring” over området, men først og fremst en distinkt palpasjonsømhet.

Årsak

Tilstanden oppstår ved stor og ofte ensidig belastning over tid, som for eksempel ved løping. Det er mange faktorer som kan være medvirkende til at problemet oppstår. Rask økning i treningsbelastning er veldig utsatt, feilstillinger i fot, akseavvik mellom fot og kne, dårlig stabilitet i hofte,kne,fot, hardt underlag og dårlige sko kan også ha en klar betydning. De kraftigste smertene sitter i den ytre delen av kneleddet hvor senen glir frem og tilbake over lårbenet. Her ligger det også en slimpose som kan bli irritert og hoven. I de aller fleste tilfellene vil også muskulaturen i hofte og sete, der senedraget har sitt utspring, være stram og øm.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

  • Kartlegg hva som påvirker smerten din og når den kommer

  • Unngå å trigge smertene ved å fortsette når du kjenner det

  • Unngå inaktivitet

  • Unngå ensidig belastning

  • Ta pauser og juster treningsmengde

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page