top of page

Spinal stenose

Spinal stenose er innsnevring/trange forhold av spinalkanalen og lateralkanalene i ryggraden. Innsnevringen kan trykke direkte på ryggmargen eller på nerverøttene som forgreiner seg ut fra ryggmargen. Dette kan forårsake smerter, dovning, kramper, nummenhet eller svakhet i beina, føttene og setet.

Undersøkelse

Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorie og klinisk undersøkelse. En MR undersøkelse av korsryggen kan bekrefte diagnose.

Behadnling

Traksjonsbehandling og manipulasjonsbehandling hos kiropraktor kan bedre bevegelsen og lindre symptomer hos noen pasienter. Dette bør kombineres med veiledet styrketrening for best mulig resultat. Suppler eventuelt med smertestillende og betennelsesdempende medikamenter gjennom din fastlege ved behov.

Ved kort gangdistanse og sterke smerter, bør kirurgi vurderes. De fleste som blir operert, får redusert sine plager i bena, men virkningen på ryggsmertene er noe mer usikker.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

 • Snikende symptomer

 • Diffus verk i korsrygg, setet og ben

 • Nummenhet, kramper og svakhet i bena

 • Forverres av gange

 • Blir bedre av å krumme korsryggen

  • Stopper ofte opp og bøyer seg fram eller setter seg ned

  • Bedre å gå oppover enn på slette og nedoverbakke

  • Går ofte bra å sykle

Noen få har problemer med vannlating og nummenhet i skrittet. Ved rask, økende kraftsvikt, vannlatingsproblemer og nummenhet i skrittet, ta kontakt med  øyeblikkelig hjelp da dette kan trenge snarlig behandling.

Årsak

Forkalkning i ryggen fører til at spinalkanalen blir for trang og det blir dårlig plass for ryggmarg og/eller nerverøtter. Trangheten skyldes fortykkelse av leddbånd, forkalkninger på skivekanter, gradvis tap av høyde på mellomvirvelskiver som kan buke inn mot spinalkanalen og forkalkninger på bueleddene som forbinder ryggvirvlene med hverandre. Årsaken til spinal stenose i ryggen er ikke kjent. Arvelig disponering er trolig den viktigste årsaken. Spinal stenose kan også forekomme hos yngre med medfødt trang spinalkanal.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

 • Generell aktivitet som ikke gjør symptomene verre anbefales.

 • Noen har glede av staver for å avlaste og lettere kunne krumme ryggen.

 • Noen får hjelp av ergometersykling og gange på tredemølle med stigning, eller gange i oppoverbakke.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page