top of page

Nakke artrose

Nakkeartrose er en vanlig tilstand i befolkningen og forekomsten øker spesielt etter 50-års alder. Artrose karakteriseres av nedsatt leddfunksjon, stivhet og i noen tilfeller smerter. Nakkeartrose utvikles gjennom slitasjeprosesser i leddbrusk, synovialvæske og skjelett. Artrose gir ofte stivhet i det aktuelle området.

Undersøkelse

En grundig undersøkelse av kyndig fagpersonell vil kunne avsløre områder med nedsatt bevegelse. Undersøkelsen kan gi mistanke om artrose, men diagnosen kan først bli bekreftet etter røntgen eller MR. Dette blir opp til den enkelte kiropraktor, lege eller manuellterapeut om det er nødvendig for å kunne gi et fullverdig behandlingstilbud.

Behadnling

Nakkeartrose omfatter alt fra ledd som er relativt velfungerende med sparsomme tegn til leddforandringer til de mer alvorlige med nesten ingen bevegelse grunnet tap av leddspalte og store påleiringer. Hvis man klarer å komme i gang med behandling på et tidlig stadium og tilrettelegger arbeid og endrer holdningsfeil vil man kunne begrense progresjonen av artrosen. Din terapeut i Ka klinikken vil kunne komme med øvelser og behandlingstiltak for å opprettholde god leddbevegelighet. Behandlingen vil ofte inneholde råd om bevegelse, mobilisering-/manipulasjonsbehandling, traksjonsteknikker og holdningsøvelser

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Vanlige funn ved klinisk undersøkelse av pasienter med artrose i nakke er spesielt nedsatt leddbevegelse i de affiserte områdene. Ved mer uttalte artroseforandringer kan man også oppleve «grus» eller andre leddlyder ved bevegelse av det aktuelle området. Det er ingen direkte sammenheng mellom grad av artrose og smerter. Noen kan ha uttalte forandringer i enkelte ledd beskrevet i f.eks. røntgen- eller MR rapporter uten spesielle smerter, mens andre igjen har kunne lette forandringer med mye smerter.

Årsak

Det er vanlig å dele inn årsaken til nakkeartrose i to grupper; indre (endogene) og ytre (eksogene) faktorer. De vanligste indre årsakene er alder, arv og kjønn, mens de ytre årsakene gjerne kommer som følge av tidligere leddskader. Manuelt arbeid og ensidig holdning og inaktivitet vil også kunne bidra til økt risiko, særlig i nedre del av nakken.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Det viktigste du kan gjøre er å holde deg i aktivitet. Bevegelse «smører» leddene og man unngår og stivne mer til. Gå gjerne turer med god armsving, da dette gir mer bevegelse i nakke/skuldre og bedre sirkulasjon i muskulatur. Et tilrettelagt treningsprogram for nakke/skuldre vil også ofte være fordelaktig. Har man en jobb med mye statisk arbeid/hardt fysisk arbeid er det viktig å ha rutiner for å ta pauser og endre stilling.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page