top of page

AC - ledd (artrose)

Akromio-klavikulær leddet (også kalt AC- leddet) ligger oppå skulderen der kravebeinet og den øvre delen av skulderbladet møtes. Leddet har forholdsvis liten bevegelighet, men har likevel en viktig stabiliserende funksjon. I AC- leddet kan det oppstå artrose, også kalt ”slitasje”, men dette trenger ikke være årsaken til smerter i dette leddet.

Undersøkelse

Det er viktig å finne rett smertekilde for dine plager. En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Dersom det er behov for røntgen eller annen billeddiagnostikk vil en kiropraktor, lege eller manuell terapeut kunne rekvirere dette. Diagnostisk ultralyd er det flere klinikker i NEMUS som utfører.

pexels-karolina-grabowska-4506165.jpg

Behandling

Behandling fokuserer på funksjonbedring og smertelindring. Vi har klinisk erfaring med at bevegelighetstrening, inkludert mobilisering av AC leddet, samt styrketrening av omkringliggende muskulatur, kan være nyttig

pexels-karolina-grabowska-4506072.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

​Smertene kommer gjerne etter feilbelastning. Lokal ømhet kjennes over AC- leddet og bestemte bevegelser, spesielt å føre armen over til motsatt skulder, er smertefullt. Smertene kan beskrives som verkende og murrende, og det kan være vondt å ligge på skulderen.

Hva kan du gjøre selv?

  • Kartlegg hva som påvirker smerten din

  • Unngå å gjøre smertefulle bevegelse

  • Unngå inaktivitet

  • Unngå ensidig arbeid

  • Ta pauser

Når bør du oppsøke en behandler

Dersom du har problemer med å være i jobb, være aktiv eller opplever at skulderesmertene dine preger deg betydelig kan det være hensiktsmessig med en konsultasjon.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page