top of page

Bekkenlåsning

Bekkenlåsning beskriver en tilstand hvor iliosakralleddet (bekkenleddet) i bekkenet mister funksjon og bevegelighet. Dette kan resultere i smerter og muskelspenninger i bekken, seteregion, lyske og lår.

Undersøkelse

Ved hjelp av en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse vil en kyndig behandler være i stand til å diagnosere bekkenlåsning.

Behadnling

Spesifikk manipulasjonsbehandling av bekkenleddet i tillegg til triggerpunktbehandling og tøying av relatert muskulatur gir ofte rask lindring. Pasienten anbefales å være i bevegelse, men i en akutt fase avstå fra aktiviteter/bevegelser som provoserer smertene i høy grad. Dersom bekkenlåsningen er et resultat av smerter eller skade i et nærliggende område, må dette undersøkes og behandles for å oppnå full funksjon i bekkenet. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av bekkensmertens varighet og karakter. Din behandler har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Smertene kan være lokalt rundt bekkenleddet, men i mange tilfeller gir bekkenlåsningen strålende smerte til sete, lyske og lår. Smertene reduserer bevegeligheten i bekken og korsrygg og mange opplever forverring med brå bevegelser, løft, og etter inaktivitet.

Årsak

Tyngdepunktet endres gjennom svangerskapet, vekten øker og den motoriske kontrollen endres. Asymmetrisk «fjæring»  i bekkenleddene, endret bevegelsesmønster og mangelfull stabilitet av bekkenleddene kan gi smerter i bekkenet.

Under svangerskapet frigjøres også hormonet relaxin som gjør leddbåndene i bekkenet mer elastiske. Fysiske belastninger og endring av bevegelsesmønsteret kan bidra til å forverre smertene. Psykiske belastninger som stress og bekymring kan også påvirke muskulatur og spenningsnivå i kroppen.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Det anbefales at man opptar vanlig aktivitet og bevegelse så raskt som mulig for normalisere bevegeligheten i bekkenet. For å dempe smertene kan det være godt å legge seg på en flat ispose i 15 minutter av gangen. Du kan i den akutte fasen ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smertene.

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page