top of page

Jumpers knee


Jumpers knee eller hoppekne er en tilstand hvor senen som går fra kneskålen og ned på leggbenet ditt er irritert eller betent. Graden av irritasjon eller betennelse varierer, men kan i verste fall resultere i hel eller delvis ruptur av senen om det trigges for langt.

Undersøkelse

Diagnosen stilles etter sykehistorie og en grundig funksjonell undersøkelse. Vurdering av fottøy, treningsbelastning, fotstilling og funksjonell vurdering i forhold til belastningsmønster er viktig å kartlegge. MR eller ultralydundersøkelse kan være et supplement til den kliniske undersøkelsen. Denne type undersøkelse gjør at vi kan stille en mere presis diagnose og lokalisere problemområdet nøyaktig, noe som vil gjøre at behandlingene blir mer spesifikk.

Behandling

Vi besitter flere behandlingsformer/metoder for å kvitte seg med «jumpers knee» lokalt, men det er også viktig at man ikke fortsetter å kompensere for plagene man har hatt, da dette kan føre med seg tilbakefall eller annen problematikk.

pexels-kampus-production-8638038.jpg

Diagnose og prognose

Symptomer

Ved Jumper’s knee / hoppkne vil det ofte være smerter ved løp, hopp og ved trykk mot senefestet. Jumper’s knee kan klassifiseres på følgende måte:

GRAD

SYMPTOMER

I

Smerter etter trening

 

Smerter ved aktivitetsstart, som gir seg etter oppvarming, men som kommer tilbake etter trening

 

Smerter under og etter aktivitet, men vedkommende kan delta i konkurranse og

trening på samme nivå som vanlig

 

Smerter under og etter aktivitet og vedkommende kan ikke delta på samme nivå som før

 

Totalruptur av senen

II

IIIA

IIIB

IV

Årsak

Smertene er lokalisert til senefestet ved den nedre kanten av kneskjellet. I noen tilfeller sitter smertene derimot ovenfor kneskjellet i senefestet til den store lårmuskelen som heter Quadriceps. Dette kalles Quadriceps tendinopati.

Smertene kan debutere på litt ulikt vis. Noen får smerter etter hopp, landing eller løft. Andre opplever symptomdebut etter en hard treningsøkt, og hos noen kommer smertene mer gradvis. Årsaken til lidelser i patellar-/quadricepssenen er som regel  en overbelastning av senevevet over tid, selv om den kan synes akutt. Rask økning i treningsbelastning, feilstillinger i fot, akseavvik mellom fot og kne, dårlig stabilitet i hofte,kne,fot, hardt underlag og dårlige sko er noen av faktorene som kan gi en overbelastning av senen.

pexels-yan-krukov-5793712.jpg

Hva kan du gjøre selv?

Ofte vil sykling med lett belastning være et godt alternativ ved hoppkne/ jumper’s knee. Det er viktig at du følger opp øvelser som du har fått av behandler. Dette er avgjørende for et vellykket behandlingsutfall ved plager i patellarsenen.​

pexels-anastasia-shuraeva-8795389.jpg

Hva kan KA klinikken hjelpe deg med?

Våre behandlere vil sikre at dine problemer blir hørt og at du blir tatt på alvor. Vi gjennomfører en komplett fysikalsk undersøkelse ved første konsultasjon og vil henvise videre dersom det er nødvendig. Etter undersøkelsen vil vi sammen med deg sette mål for behandling og utforme et behandlingsopplegg i tråd med beste praksis for behandling av ryggsmerter. Vårt mål er at du kjappest mulig skal mestre ME og komme deg tilbake til en normal hverdag.

bottom of page