top of page

Krystallsyken

Krystallsyken eller Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en tilstand som rammer balanseorganet i det indre øret.

Krystallsyke karakteriseres som et kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall med en mulig påfølgende kvalme og noen ganger oppkast. Tilstanden regnes som den mest vanlige årsaken til svimmelhet. Anfallene kommer i forbindelse med at man beveger hodet i bestemte posisjoner og er ofte verst i liggende stilling. Mange våkner opp med det, og føler at rommet spinner rundt dem.

Man regner med at 2-3 % opplever krystallsyken i løpet av livet. Tilstanden forekommer hyppigst hos eldre, men kan oppstå i alle aldre. Omtrent 10 % sliter med dette kronisk, mens ca 50 % får krystallsyke tilbake i løpet av livet.

Det er ingen åpenbar årsak til hvorfor krystallsyke oppstår. Den mest vanlige årsaken er derfor foreløpig ukjent, men mange tilfeller forekommer etter hjernerystelser/hodeskader.

Hva skjer når man rammes av krystallsyke?
I balanseorganet vårt i øre finner vi 3 bueganger som hver for gir beskjed til hjernen om hvilken posisjon hodet ditt er i. Når du opplever krystallsyken har små krystaller vi har i balanseorganet forflyttet seg inn i en eller flere av disse, og forstyrrer dermed beskjedene videre. Svimmelheten oppstår da som en konsekvens av at hjernen din tror du er på vei et sted med hodet som du ikke er.

Hva kan vi hjelpe med?
Om du rammes av krystallsyken eller et svimmelhetsanfall vil vi anbefale å søke hjelp. Her på KA Klinikken besitter vi utstyr hvor vi kan kartlegge hvor krystallene spiller inn på svimmelheten din. Vi kan dermed behandle deg ved å helle ut krystallene fra buegangen(e) slik at signalene sendes som normalt igjen.
Ofte er du symptomfri etter 1-3 behandlinger
.

Kan behandles med:
nervebaner-oye-640px-1024x704.jpg

Går du igjennom dagen for halv maskin, er svimmel, har hodepine eller har langvarige nakke og rygg problemer? Da kan funksjonell nevrologi være noe for deg!

tilbake Massasje
Kiropraktor

Som kiropraktor på KA Klinikken tilbyr man helhetlig behandling av kroppen gjennom et unikt fokus på hjernen og nervesystemet.

bottom of page