top of page

Isjias

Isjias er en nerve som utspringer fra flere av virvlene dine i korsryggen og samles sammen til en stor nerve som beveger seg ned hele baksiden/utsiden av benet ditt.

Isjiassmerter oppleves gjerne som strålende, murrende eller verkende smerte som beveger seg ned over benet. Hvor langt ned man kjenner det eller om det er konstant eller tidvis, varierer fra tilfelle til tilfelle.

 

Årsaken til en isjiassmerte kan være forskjellig. De to vanligste årsakene er:

 • Prolaps eller skivebukning, er ofte en årsak til symptomene og innebærer at problemet stammer fra korsryggen.

 • En annen årsak er når piriformis, en dyp og liten setemuskel, ligger og klemmer på nerven som en konsekvens av at den er for stram. Denne tilstanden kaller man for piriformis syndrom.  Du kjenner som oftest at smertene starter i setet. Piriformismuskelen blir typisk for stram ved ugunstig belastning over tid, for eksempel ved sitting, ved akutt belastning gjennom idrett og lignende, eller ved kompensasjon for annen dysfunksjonell muskulatur i rygg/hofteregion.

Det er viktig å påpeke at man ikke alltid kan finne ut av dette selv da det kan vær vanskelig å kartlegge eksakt hvor det kommer fra. En grundig konsultasjo hos helsepersonell vil derfor være å anbefale for å diagnostisere tilstanden ordentlig.

 

Hva kan du gjøre selv?

 • Kartlegg hvor smerten stammer fra. Kommer smerten fra korsryggen eller setet?

 • Om det stammer fra setet:

  • Kan det hjelpe å tøye ut setemuskelen.

  • Kan det hjelpe å bevege seg regelmessig, samt unngå å sitte for mye.

  • Kan det hjelpe å kartlegge når smertene kommer og unngå å trigge de unødvendig.

 • Stammer det fra korsryggen vil det vært lurt å oppsøke hjelp fra profesjonelt helsepersonell.

  • En prolaps eller skivebukning kan være alvorlig om man ikke oppsøker hjelp hurtig.

  • Jo lengre man går med problemet uten å starte en behandlingsprosess, jo lengre tid kan det ta før man opplever bedring. I verste fall blir man nødt til å operere, men det er i utgangspunktet fult mulig å komme tilbake til normalen ved hjelp av riktig behandling og trening.

 

Hva kan vi hjelpe med?

 • En isjias påvirker nervesystemet vårt direkte og kan påvirke deg i stor grad. Hjernen vår vil hele tiden forsøke å kompensere for symptomene, noe som veldig ofte bringer med seg andre plager eller mer vondt. Det er derfor viktig å finne ut av hvordan hjernen din oppfatter problematikken i tillegg til å ta tak i problemet lokalt.

 • Her på KA klinikken tilbyr vi en helhetlig konsultasjon hvor vi utfører grundige tester basert på nyeste forskning. Ved blant annet å undersøke, samt stimulere hvordan din hjerne og ditt nervesystem påvirker resten av kroppen, sørger vi for å kunne gi deg gode og langvarige resultater.

Kan behandles med:
Fysioterapi Session
Fysioterapi

Våre fysioterapeuter tilbyr hjelp til å hjelpe deg selv. Med god behandling og veiledning løser vi problemet ditt og forebygger for fremtidige plager.

tilbake Massasje
Kiropraktor

Som kiropraktor på KA Klinikken tilbyr man helhetlig behandling av kroppen gjennom et unikt fokus på hjernen og nervesystemet.

tilbake Massasje
Massasje

Massasje assosieres i dag med velvære, avspenning og muskulær behandling. Behandlingsformen er populær og effektiv, og er et godt verktøy i forløpet mot bedre helse og livskvalitet.

akupunktur Behandling
Akupunktur

Akupunktur er en behandlingsform som er i sterk vekst, og som er blitt anerkjent både som et alternativ og et supplement til vestlig medisin.

bottom of page