top of page

Korsbånd

Korsbåndsskader oppstår som regel i idrett hvor det innbærer fysisk kontakt. I de aller fleste tilfeller er det fremre korsbånd(ACL) som ryker, men det kan forekomme ruptur av bakre korsbånd(PCL) i enkelte tilfeller også.

Ved hel eller delvis ruptur av fremre korsbåndet oppstår det en akutt smerte inne i kneet etterfulgt av hevelse. Det vil som regel være vondt å belaste benet de første dagene og man kan oppleve at kneet er ustabilt. Når hevelsen går ned vil det være lettere å belaste og man vil ha en mer normal funksjon enn hva man hadde i utgangspunktet rett etter skaden.
Ved ruptur av bakre korsbånd opplever man også en smerte inne i kneet, men det kan også bevege seg mer mot knehasen. Men opplever ofte en hevelse her også, men ikke nødvendigvis så stor som ved ruptur av fremre korsbånd.

En korsbåndsskade bringer ofte med seg skader på andre ligamenter, menisk eller brusk i tillegg da korsbåndet ofte ryker som en konsekvens av akutt ugunstig bevegelse som belaster flere strukturer i kneleddet.

 

Hva kan du gjøre selv?

  • Rett etter skaden vil det være lurt å følge PRICE-prinisppet(Protection–>Rest–>Ice–>compression–>elevation)(link)

  • Avlast kneet for å unngå mer smerte eller hevelse.

  • Oppsøk helsepersonell for å diagnostisere skadeomfanget

    • Vurdering av operasjon er ofte veldig relevant for å kartlegge hva som skal til for å gjenopprette optimal knefunksjon.

    • Opptreningen bør starte så raskt som mulig.

 

Hva kan vi hjelpe deg med?

  • Opptrening i samråd med fysioterapeut etter korsbåndskader er en viktig del av behandlingen. I tillegg til grundig undersøke hvor problemet ditt foreligger tilbyr vi her på KA klinikken en helhetlig konsultasjon hvor vi utfører grundige tester basert på nyeste forskning. Ved blant annet å undersøke samt stimulere hvordan din hjerne og ditt nervesystem påvirker resten av kroppen sørger vi for å kunne gi deg gode og langvarige resultater.

Kan behandles med:
Fysioterapi Session
Fysioterapi

Våre fysioterapeuter tilbyr hjelp til å hjelpe deg selv. Med god behandling og veiledning løser vi problemet ditt og forebygger for fremtidige plager.

tilbake Massasje
Kiropraktor

Som kiropraktor på KA Klinikken tilbyr man helhetlig behandling av kroppen gjennom et unikt fokus på hjernen og nervesystemet.

bottom of page